Ter Beke borgt voedselveiligheid met permanent ongedierte monitoring
Ter Beke is een innovatieve verse-voedingsgroep uit België die verse voedingsproducten en bijbehorende diensten biedt in verschillende Europese landen. Het bedrijf heeft 2.600 medewerkers en is gespecialiseerd in de productie en verkoop van fijne vleeswaren en versbereide gerechten, vanuit 12 industriële vestigingen in België, Nederland, Frankrijk, Polen en het Verenigd Koninkrijk. In Nederland is Ter Beke marktleider in versnijden, verpakken en distribueren van vleeswaren voor retail, out-of-home en ambachtelijke slagerijen.
IFS-onaangekondigd gecertificeerd
Ter Beke heeft te maken met verschillende controlerende instanties. Wouter vertelt: “Wij zijn IFS-onaangekondigd gecertificeerd. Ieder jaar vindt er dus onaangekondigd een audit plaats. Het is daarom essentieel dat wij altijd voldoen aan de strenge regelgeving, ook als het gaat om ongedierte. Want onze klanten eisen van ons dat wij IFS Food gecertificeerd zijn. Daarnaast controleren onze klanten zelf ook. Er komt regelmatig een kwaliteitsmanager langs voor een rondleiding en een gesprek met onze kwaliteitsmanager.”
Overzichtelijke rapportage in digitaal logboek
Als facility manager is Wouter ook verantwoordelijk voor plaagdierbeheersing. Hij is dus ook degene die bij een audit de informatie moet presenteren. Hij legt uit: “Ik moet bijvoorbeeld de certificering van de bestrijder aantonen, een trendanalyse laten zien, rapportages na inspecties tonen én inzicht geven in de genomen maatregelen. Het helpt mij enorm dat het digitaal logboek van GONE overzichtelijk is, waardoor ik de gevraagde informatie snel kan geven. Dat is voor mij een must, het toont professionaliteit.”
Ook de auditors zijn onder de indruk van de rapportagetool. Wouter: “Ik kreeg laatst te horen van de IFS auditor dat hij nog nooit zo’n overzichtelijk digitaal logboek had gezien.”
Permanent monitoring van plaagdieren
Om de kwaliteitsborging goed op orde te krijgen, koos Ter Beke voor een permanent monitoringsysteem. Wouter licht toe: “We hebben acht visuele inspectiemomenten per jaar. Maar we willen ook daartussen een vinger aan de pols houden. Daarom werken we met 24/7 monitoring van plaagdieren. Bij iedere deur op de begane grond plaatste GONE binnen en buiten een communicerende muizen- en rattenval. Die geeft een signaal af als er iets gevangen is en detecteert beweging. Zo hebben we 24/7 zicht op eventueel ongedierte.”
Heldere afspraken
Wat gebeurt er als het systeem aangeeft dat er iets gevangen is? Wouter vertelt: “Als we iets vangen of detecteren, belt GONE om ons dit te laten weten. Vervolgens overleggen we welke actie we ondernemen. Zo voorkomen we dat de frequentie van de bezoeken te hoog wordt. Dat hebben we zo afgesproken.” Nog een voordeel van permanent monitoring van plaagdieren is voor Wouter dat je in het logboek precies kunt zien waar de vallen staan, de systemen zijn gekoppeld. En dat is handig tijdens de audits.
Pragmatische aanpak
De manier van werken van GONE spreekt Wouter aan. Hij legt uit: “De inspecteurs hebben volop vakkennis en de juiste diplomering en certificering. Daarnaast hebben ze een pragmatische aanpak. Ze vertellen na inspectie niet alleen wat risico’s zijn, maar stellen ook direct een oplossing voor. Laatst ontdekten we bijvoorbeeld dat onder een aantal deuren kieren waren ontstaan. In plaats van dat ik de rubbers moest laten vervangen door een externe partij, loste GONE dit op met speciaal plaagdierwerend materiaal. Dat scheelde mij tijd en is een duurzamere oplossing.”
Goede match
Wouter is tevreden over de werkwijze van GONE en over de samenwerking. Hij vertelt waarom dat voor Ter Beke extra belangrijk is. “Ons bedrijfspand ligt naast een milieu straat en aan het water: twee risicofactoren. Om de voedselveiligheid te borgen en aan alle eisen te voldoen, moeten we kunnen rekenen op doordachte plaagdierpreventie. GONE werkt met vakmensen, heeft volop kennis van de regels waaraan wij moeten voldoen, heeft een overzichtelijke rapportagetool en is pro-actief. En daarom zijn Ter Beke en GONE een goede match.”