Bonte knaagkever
De bonte knaagkever (Xestobium rufovillosum Degeer) wordt ook wel de grote houtwormkever of het doodskloppertje genoemd. De larve heeft als naam grote houtworm. De bonte knaagkever komt voornamelijk voor in eikenhout (loofhout) en soms ook in grenen hout. De houtaantaster voelt zich het prettigst in vochtig hout, zoals balkopleggingen in muren en muurplaten. Maar ook hout dat licht aangetast is door schimmels, is vatbaar voor de bonte knaagkever. Dankzij zijn voorliefde voor eikenhout, treffen we de bonte knaagkever voornamelijk aan in oude gebouwen zoals molens, grachtpanden, boerderijen, kerken, torens en gemalen.
De bonte knaagkever herkennen
De bonte knaagkever heeft een donkerbruine kleur en is 5 tot 8 millimeter lang. Op de dekschilden zitten geelachtige spikkels. Een besmetting van de bonte knaagkever is te herkennen aan de ronde uitvlieg openingen in het hout met een diameter van 2,5 millimeter tot 4 millimeter. De totale duur van de ontwikkeling van ei tot volwassen is ongeveer 3-5 jaar. De larve van de bonte knaagkever herken je aan zijn witte C-vormige lichaam en wordt de grote houtworm genoemd. De grote houtworm kan 6 mm lang worden.
Om een actieve besmetting van de bonte knaagkever te herkennen, let je op de volgende signalen:
- In het besmette hout vind je gaatjes met een diameter van 2,5 tot 4 mm groot. Dit zijn de uitvlieg openingen van de bonte knaagkever.
- Je vindt boormeel op of onder het hout. Het boormeel bevat bolvormige deeltjes.
- In de buurt tref je volwassen bonte knaagkevers aan.
Is de bonte knaagkever schadelijk?
In de kern van het hout maakt de kever kraamkamers. Daarin kan hij zijn volledige levenscyclus voltooien. Daarom zijn er aan het buitenzijde van het hout soms geen uitvlieg openingen te zien, terwijl de balk van binnenuit wordt opgevreten.
Daarnaast maakt de larve van de bonte knaagkever ook boorgangen in het hout. Daardoor verliest het hout van binnenuit zijn draagkracht. Hierdoor richt het insect ernstige constructieve schade aan wat kan leiden tot instortingsgevaar.
Bestrijden van de bonte knaagkever (grote houtwormkever)
De bonte knaagkever is een gevaarlijk insect dat houten constructies zeer ernstig kan aantasten. Doordat het zich in de kern van het hout nestelt, kan het vaststellen van een actieve besmetting een lastige taak zijn.
Daarnaast vereist het bestrijden van de bonte knaagkever een specialistische aanpak. Op het houtoppervlak aangebrachte bestrijdingsmiddelen hebben nauwelijks effect. Het is dus noodzakelijk om het hout met een houtworm bestrijdingsmiddel te injecteren.
Wij raden aan om voor het bestrijden van de bonte knaagkever eenĀ grondig onderzoek te laten doen door een houtbescherming adviseur. Hij zal het hout grondig inspecteren. Mogelijk is de schade zo groot dat constructief herstel door een aannemer noodzakelijk is.
Denk jij dat je gebouw gevaar loopt door een actieve bonte knaagkever besmetting? Neem dan contact op met GONE ongediertebestrijding. Onze houtbescherming adviseur komt graag bij je langs om het hout te inspecteren. Deze inspectie is gratis en vrijblijvend. Ook als blijkt dat er geen sprake is van een actieve besmetting.
Dus loop geen risico en neem vandaag nog contact met ons op om een gratis houtworm inspectie afspraak te maken.